Rocznica największej w Świętokrzyskiem bitwy oddziałów Armii Ludowej.

dodano 2012-10-01 16:57 w kategorii: Kraj

Wzorem lat ubiegłych Sojusz Lewicy Demokratycznej wraz ze środowiskami kombatanckim zorganizował uroczystości rocznicowe Bitwy Partyzanckiej pod Gruszką. W tym roku współorganizatorem obchodów było Stowarzyszenie Pokolenia.

Do zebranych licznie osób przemawiał przewodniczący Sojuszu Lewicy Demokratycznej premier Leszek Miller, przewodniczący świętokrzyskich struktur SLD Andrzej Szejna oraz Konsul Federacji Rosyjskiej w Krakowie Ivan Ulitik. W swoich przemówieniach wezwali zebranych do oddania hołdu wszystkim uczestnikom tamtych walk, poległym żołnierzom, partyzantom i mieszkańcom okolicznych wsi.

Wśród obecnych był również Konsul Ukrainy w Krakowie Światosław Kawecki, parlamentarzyści, przedstawiciele samorządu, weterani walk, delegacje środowisk kombatanckich i harcerskich oraz mieszkańcy województwa. Łącznie w uroczystościach wzięło udział ponad 1 500 osób - działaczy SLD, sympatyków lewicy i okolicznych mieszkańców.

Przypomnijmy -  29 września 1944 r. pod Gruszką odległą o 8 kilometrów od Radoszyc  (powiat konecki) rozegrała się jedna z największych bitew partyzanckich w okresie II wojny światowej na ziemiach polskich. W walce poległo 50 partyzantów Armii Ludowej a 70 zostało rannych. Zginęło 200 Niemców.
W odwecie za pomoc partyzantom hitlerowcy zamordowali ludzi z okolicznych wsi: Jóźwików, Kaliga, Gręboszyce oraz spalili 98 zabudowań z miejscowości Gruszka, Jóźwików i Mularzów.

Po oficjalnych uroczystościach wszyscy udali się na wspólne ognisko.